Sådan gør du livet surt for cykeltyven med gode råd fra Amladcykler

Anmeld cykeltyveri eller undgå at få stjålet din cykel eller ladcykel. Husk at sikre at din ladcykel ikke bliver stjålet. Amladcykler guider dig her med gode tips og top sikkert udstyr.

Ladcykel stjålet! Pas godt på din ladcykel og anmeld altid cykeltyveri.

Vi hører og læser desværre meget om, at ladcykler ofte bliver stjålet. Fremgangsmåden er ofte den samme. Ladcyklen bliver stjålet og smidt op i varevogn og kørt på et værksted, hvor låsen blev skåret af og cyklen forsynet med falsk stelnummer.

Det kan være svært at gardere sig imod tyveri, men vi anbefaler altid to forsikringsgodkendte låse, samt en alarm eller GPS tracker.

Undgå at få stjålet din ladcykel
Undgå at få stjålet din ladcykel

Her læser du hvordan du undgår, at det bliver din ladcykel næste gang.

Undgå stjålet ladcykel med disse råd:

1. Køb en kraftig godkendt kædelås samt en godkendt baglås til din ladcykel. F.eks. Kraftig AXA kædelås på 180 cm. Samt en god baglås, også fra AXA/Basta.

De er begge forsikringsgodkendt samt godkendt af Dansk Varefakta Nævn (DVN). De er lavet af et stærkt materiale, der ikke kan klippes over.  Hvis du er usikker på om din lås er forsikringsgodkendt og varefakta godkendt, så check om der er et varefakta logo på dit medfølgende låsebevis. Låse uden godkendelse er ofte ubrugelige uanset størrelse og der er ingen forsikringsdækning ved tyveri.

2. Lås altid ladcyklen fast
Du skal så vidt muligt altid låse din cykel fast til en stolp, hegn eller andet fast. Uanset om du parkerer den i gården, på gaden eller et sted i byen er det vigtigt at sikre ladcyklen. Hvis ikke dette er muligt, så lad kæden låse stellet til fordækket. Hvis du gør det på bagdækket, kan cykeltyven blot løfte bagdelen af ladcyklen og rulle ladcyklen fremad. Husk at låse baglåsen også.

3. Påsæt kædelåse korrekt
Lås altid kædelåsen fast på din ladcykel på stellet eller andre nagelfast dele på ladcyklen. Aldrig hjul, bagagebærer eller styret som på de fleste ladcykler kan fjernes på under 30 sek.

4. Hvis du vil skræmme tyven væk, er denne Alarm box fra Abus det perfekte valg. Alarmen fungerer som en bilalarm, og går af, hvis der bliver rykket på cyklen. Ved første berøring af cyklen, giver alarmen en advarsel, dette gør den også anden gang. Tredje gang går alarmen af, og skræmmer tyven væk. Alarmen frakobles let ved hjælp af nøgle.

5. Stil cyklen synligt
Om muligt stil din ladcykel et sted hvor mennesker passerer og trafikken ruller forbi. Det gør det mere omstændeligt for en tyv at stjæle din cykel ubemærket.

6. Giv din cykel særpræg
De fleste cykeltyve går efter et standardlook. Prikkede, malede og ternede cykler er mindre attraktive at stjæle. Fordi ejeren kan kende den eller forbi en evt. køber ikke ønske dette. Derfor, personliggør gerne din nyindkøbte cykel ved hjælp af påmalede farver og flotte mønstre.

7. Gem papirerne
Gem dine papirer! Hav check på dem. De er vigtige at have, hvis din ladcykel skulle gå hen og blive stjålet eller hvis du en dag vil sælge den videre til tredje part. Du skal gemme både din faktura og dit låsebevis. Vær opmærksom på at dit stelnummer kun står på dit låsebevis. Du kan ikke forvente at stelnummeret står på din faktura.

8. Tag et foto
Få en til at tage et foto af dig når du sidder på cyklen og tag selv et foto af dit stelnummer. Det er godt at have den liggende i dit arkiv derhjemme.

9. Se identifikation
Hvis du køber din cykel brugt, så se id-bevis på sælgeren og tag gerne et foto af det. Så ved du, at det er en ærlig sælger, der ikke prøver at sælge dig en stjålet cykel. Ligeledes bør du få en kvittering fra sælgeren hvor der står sælgers navn og adresse samt stelnummer på ladcyklen. Inden du afslutter handelen så ring til politiet og check at ladcyklen ikke er meldt stjålet, blot oplys stelnummeret. Eller check på dette link.

10. Undersøg stellet
Undersøg stelnummeret nøje. Brug eventuelt forstørrelsesglas for at se om stelnummeret på cykelstellet ikke er blevet rettet i. Køber du en ny ladcykel, så køb gerne ladcykler hvor stelnummeret er skrevet i samme farve som stellet har, som f.eks. en fra Amladcykler. Disse ladcykler går cykeltyven ofte udenom, da tyven ikke kan ændre stelnummeret, uden at man tydeligt kan se, at det er ændret. Du kan tjekke et stelnummer her.

11. Køb en ladcykel tracker fra kun 500 kr.
Køb en ladcykel tracker. Tracking via din mobiltelefon/pc af din ladcykel koster ikke mere end 500,- Tracking er de seneste år blevet meget billigere se f.eks. denne. En tracker kan gøre at du selv kan finde din ladcykel eller oplyse

politiet om, hvor den står.

Hvis skaden sker – din ladcykel er stjålet


Hvis uheldet er ude og familiens dyre ladcykel er stjålet, stiller forsikringsselskaberne nogle krav, som skal være opfyldt for at du kan få erstatning.

For det første skal du have cyklens låsebevis med stelnummer påskrevet, der er din dokumentation for, at ladcyklen har været forsynet med en godkendt lås. Ligeledes kræver de også en kopi af din faktura. Læs i øvrigt gerne vores guide omkring denne proces, se her.  

Forsikringsselskaberne stiller ikke krav om, at ladcyklen skal fastlåses til noget – eksempelvis et træ eller et cykelstativ. Men rådet lyder, at man bør fastlåse cyklen til noget, hvis den står parkeret på en åben vej. Og meget gerne have to låse på ladcyklen.

På den måde skal cykeltyven bruge længere tid og arbejde på at få cyklen med sig – og tid er det eneste, som tyven ikke har.

Udvidet dækning
De fleste større forsikringsselskaber har en sum begrænsning på omkring 12.500 kroner. Hvis din cykel er markant dyrere, bør du derfor tegne en udvidet dækning.

Prisen for den udvidede dækning svinger fra selskab til selskab, men den ligger typisk på 500-750 kroner i de dyreste områder som København og Århus og ned til et par hundrede kroner i de mindre byer i provinsen, hvor risikoen for at cyklen bliver stjålet er mindre.